Hans Landsaat

Schilderijen - Tekeningen - Grafiek

Home Terug / Back

De nacht, de weg, de groene bergen - 2009 Hans Landsaat laat zich de laatste jaren voornamelijk inspireren door zijn reizen naar China. Indrukken van overweldigende panorama's, eindeloze vlakten en ontzagwekkende bergketens legt hij vast in vlotte schetsen, die later in zijn atelier tot rust komen in grafiek, inktschilderingen en olieverfschilderijen. Onder het schilderen kunnen landschappelijkheden transformeren tot vaste motieven of tekens, zoals de tot groene basisvormen teruggebrachte bergen die in schilderijen als De nacht, de weg, de groene bergen verwijzen naar de schoonheid van het onbereikbare.

Landsaats werk is doortrokken van het bewustzijn dat binnen het grootse bestel van natuur en universum de mens een verwaarloosbare plaats inneemt. Hij vermijdt daarbij elke vorm van romantiek.

In zijn gestileerde landschappen gaat het de kunstenaar niet om de menselijke sentimenten, maar om de spirituele krachten die natuurervaringen kunnen oproepen. Zijn natuurschilderingen verbeelden dan ook geen gebieden waar de beschouwer kan wegdromen of zich fysiek kan wanen. Zij vertegenwoordigen daarentegen een - sterk op het Chinese taoisme georiënteerde - geestesgesteldheid.

Han Steenbruggen
Directeur Museum Belvédère, Heerenveen, 2012